Zwolse proef maakt ict'ers van statushouders

De krapte op de arbeidsmarkt en de zoektocht van statushouders naar een baan komen samen in een pilot, een proef die is opgezet door twee Zwolse bedrijven. De Stichting IT PerformanceHouse, een bedrijf dat IT-trends en ontwikkelingen wil stimuleren bij andere bedrijven, heeft samen met IT-bedrijf en detacheerder Isential de pilot opgezet. Ook Hettie Heijsen, regiocoördinator Zwolle bij Divosa (de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein), is betrokken bij het project. 

,,We doen dit zeker omdat we een maatschappelijke rol willen spelen, maar ook omdat er gewoon veel schaarste is in de IT-sector. Het mooie is dat we dat op deze manier kunnen combineren", stelt Martin Greefhorst van Stichting IT PerformanceHouse.

Nederlands

,,Er is veel vraag naar professionals, ook als zij van buitenlandse afkomst zijn. Dat is vrij gebruikelijk in onze sector. Voor sommige functies is het niet nodig om Nederlands te spreken, voor andere wel", legt Peter Holtkamp, commercieel directeur bij Isential, uit

Cursus

Om te kijken of de zestig deelnemende statushouders uit de regio geschikt zijn voor een baan in de IT-sector, volgen ze deze week een tweedaagse cursus in Zwolle. Daar maken ze een beroepskeuzetest en wordt er gekeken naar beheersing van de Engelse en Nederlandse taal. Ook worden de computervaardigheden getest, waar certificaten voor worden uitgereikt. 

Opleiding

,,Uiteindelijk gaan we dan kijken of de mensen geschikt zijn voor het werk in de IT-sector en wordt hen eventueel een opleiding met baan aangeboden door ons", aldus Holtkamp. De opleidingen worden dan betaald door het bedrijf waar de statushouder kan werken en door het sectorfonds CA-ICT. 

Bron: de Stentor http://www.destentor.nl/zwolle/zwolse-proef-maakt-ict-ers-van-statushouders~afb7d938/