IT TrendAlert: Single-boards lijm voor AI & Robotic

Een computer op 1 printplaat, een single board computer oftewel een SBC,. Als je daar over nadenkt dan kom je al snel tot de conclusie dat dat niet al te bijzonder is. Een telefoon is vaak een SBC, een tablet, en veel andere computers ook. Voorheen was reparatie nog een optie, nu wordt het moederboard vervangen, ja de hele computer dus. Hier en daar zie je nog wat aangeplakte zaken zoals een opslagmedium of zo, dan kun je die nog uitbreiden. Maar vaak is het goedkoper om gewoon een nieuwe apparaat te kopen. Wie denkt er nu nog over na om z'n telefoon te upgraden, tegen de tijd dat je dat zou willen bestaat het model waarschijnlijk al niet meer. Die telefoons, tablets en dergelijke zijn vaak relatief dure SBC's, maar er zijn ook goedkope SBC's! Daar doel ik in dit artikel op.  De onderkant van de computermarkt, de low cost, small formfactor, low energy SBC's.Waren we ooit begonnen met de Arduino en de Raspberry pi, onderhand zijn er veel meer. Vaak gebruikt om te experimenteren en eigen projectjes te bouwen. Echt serieus werk was er zeker in het begin nog niet. En om eerlijk te wezen zullen we niet direct een echte Arduino in een massaproduct tegenkomen, die Arduino is te groot, heeft te veel aansluitingen en is ondanks de 10-20 euro te duur. Maar wel geweldig om mee te experimenteren. En heb je eenmaal iets bedacht, ontworpen, gebouwd en getest, dan bouw je het gewoon zelf. Het design van de Arduino is net als een aantal andere SBC's  open source dus als je een massaproduct wilt bouwen, bouw je jouw SBC gewoon mee. 

Die SBC's zijn een onmisbare schakel voor een aantal trends die zich aan het ontwikkelen zijn. Denk aan intelligente systemen. Die intelligente systemen willen data, en als we live data kunnen krijgen hebben we ook live resultaat, en dat is geld waard. Maar dan moet onze intelligente dataverwerker wél intelligente ogen en oren hebben, en mogelijk nog vele andere intelligente sensoren zoals voor temperatuur, luchtdruk, gewicht, geluid, spanningsmeters, trillingsmeters, oliedrukmeters en noem maar op. Zo'n sensor is vaak een dom element, maar met modernere de SBC wordt het plots een volwassen stuk techniek wat met de hele wereld kan gaan praten. De SBC geeft met z'n beperkte energieverbruik vaak genoeg aan een zonnecel met een kleine accu, kan via LoRA, LiFi (dat zijn alternatieve netwerktechnieken) of WiFi zeer eenvoudig communiceren via het internet, en kan daarmee direct onderdeel uitmaken van een enkel of eindeloos gedistribueerd netwerk van sensoren.

Een intelligente sensor in of rond een datacenter is namelijk maar beperkt nuttig, die moeten met name op de meest onmogelijke plekken zitten. In een winkelstraat, bij een toegangsdeur, natuurlijk in een auto maar ook in een verkeerslicht, op een fiets en in de zorg. Door de verder ontwikkelde SBC’s kunnen die sensoren ook zelf intelligent gedrag vertonen. Kijk naar de smartphone. Diezelfde intelligentie is beschikbaar voor elke sensor. Dus een bewakingscamera die niet alleen beweging detecteert maar ook mensen herkent, acties herkent, mensen kan volgen. Maar ook in de wasmachine, de slimme meter, de lamp en de automatische schakelaar kun je met de nodige fantasie intelligentie toevoegen die van een slimme meter een intelligente meter kan maken.  In een handomdraai maakt een SBC van een domme sensor die via draden op een lokale machine moet worden aangesloten een onderdeel van een intelligent systeem die zonder installatie, stroom of andere voorzieningen overal kan ingrijpen en op elk moment kan voorzien van alle data die je je kunt bedenken.

Miniaturisering was al een trend, minder energie verbruiken ook, en sensoren zijn natuurlijk een gevolg van de mobiele telefonie. Die sensoren zijn natuurlijk ook onontbeerlijk voor nóg een belangrijke trend, robotisering. Denk nou niet gelijk aan die nog steeds houterig wankelende figuren alhoewel ook daar grote progressie is te zien. Ik bedoel de robots die juist niet op een mens lijken. De grasmaaier en de stofzuiger kennen we al, maar die gaan natuurlijk nog veel beter (lees intelligenter) worden. Garagedeuren, alarminstallaties, mantelzorg toepassingen, hulpmiddelen voor ouderen, de lijst met mogelijkheden is eindeloos. Denk aan een apparaat, en stel je voor als je daar echt intelligentie aan toe kunt voegen, online laten rapporteren of fysieke bewegingen kunt aansturen (via actoren).

Op dit moment is de drone een erg populair voorbeeld. Die kun je aansturen met je smartphone maar jou ook autonoom kunt laten volgen en bijvoorbeeld camera-opnames van jou kan maken tijdens het beoefenen van je favoriete sport. Maar intelligenter zijn de nuttige functies zoals postbezorging, daar zijn mensen onderhand te duur voor. Een toepassing waar een handbestuurde drone nooit de schaalbaarheid brengt die daar nodig voor is. Dus een businessopportunity voor de écht intelligente drone. De postbezorgers zijn al volop in de experimentfase en wachten ondermeer op een passende infrastructuur, wéér een business opportunity en wéér een markt met interessante potentie.

Maar pas op, de postbezorging wordt ingehaald door de medicijnbezorging in Afrika. Zipline heeft daar een toepassing die, je begrijpt het al, met de intelligentie van de SBC’s nu al honderden vluchten per dag kan maken vanuit een enkele lanceerplaats en wel in een gebied van 160 kilometers rondom en een kruissnelheid van ruim 100 kilometer per uur autonoom de bestelling met medicijnen, bloed of andere producten nauwkeurig bezorgt en weer heelhuids terugkeert voor de volgende vlucht.

Maar schakel even door naar een intelligente halsband die een doorlopend overzicht van de gezondheid van je koeien in de wei geeft, of van je huisdier. Wat dacht je van het oppikken van signalen van de hersenen zoals in het vorige artikel is beschreven, en misschien wel het teruggeven van signalen. Allemaal toepassingen die ontstaan door het intelligent maken van de eerste generatie slimme apparaten.

Een andere toepassing voor de agrarische sector is het in kaart brengen van de staat van je land, een gericht gevecht tegen ongedierte of gerichte plaatselijke bemesting. Maar dan wat slimmer dan een vliegtuigje besturen vanuit je schommelstoel. Voeg daar denkwerk aan toe, historische kennis, online kennisbronnen, kennis van weersituaties en ziektes bij de buren. Onzin om dat allemaal zelf te weten, laat het over aan die intelligente knecht.

Nu is die drone is wel het meest bekende voorbeeld. Een mooie groeimarkt met een legio aan nieuwe ontwikkelingen, maar waarom zou je stil blijven staan bij die drones. Er zijn zoveel nieuwe potentiële toepassingen die nog niet bedacht zijn. Die toepassingen worden mogelijk gemaakt door de dalende prijzen, dalend energieverbruik, kleinere formfactors. Of zo je wilt dezelfde maat maar krachtiger, meer opslag, sneller en meer functies. Door die trends komen businesscases vanzelf, als rijpend fruit groeit het voor je neus.

Kortom, als je innoverend bezig wilt zijn, gebruik je fantasie, creativiteit en vooral je ondernemersgeest. En als je zelf niet op ideeën kunt komen dan kom ik graag eens met je meedenken.

Ben van der Feen

0657 198 588